Title

「發現莎士比亞」 : 香港、殖民、劇場 = "Shakespeare discovered" : Hong Kong, colonialism, and the theatre

Document Type

Journal article

Source Publication

中外文學 = Chung Wai Literary Monthly

Publication Date

6-1-1999

Volume

28

Issue

1

First Page

6

Last Page

19

Abstract

英國人對莎士比亞的尊崇是無可置疑的。在帝國主義迅速茁壯之時,英人在一八五〇年代的《愛汀堡評論》(Edinburgh Review)刊載的文章中表示要將莎士比亞的語言傳遍他們所「創造」的「世界」(Ng 84)。文中所指的「世界」就是英國的殖民地。由此可見英人心中的莎士比亞,地位超然,是「大英帝國」語言及文化的簡稱。這種信念亦隨著一八四二年接管香港而飄洋過海,來到當時只有約一萬二千三百六十一個華人的香港(余 299)。

Print ISSN

03030849

Recommended Citation

黃偉儀 (1999)。「發現莎士比亞」 : 香港、殖民、劇場 = "Shakespeare discovered": Hong Kong, colonialism, and the theatre。《中外文學》,28(1),6-19。

This document is currently not available here.

Share

COinS